Kadzidła

Słowo kadzidło ma bardzo szerokie znaczenie, dotyczy substancji organicznych, które wytwarzają zapachowy dym podczas spalania. Często było stosowane w rytuałach religijnych czy jako element zabiegów leczniczych lub kosmetycznych.
Formy kadzidła różnią się w zależności od kultury i zapotrzebowania.

Kadzidła możemy podzielić ze względu na rodzaj palenia. Mogą się one palić bezpośrednio, czyli od razu po podpaleniu wydziela się aromatyczny dym. Przykładem tego rodzaju jest kadzidło stożkowe lub na patyku bambusowym. Drugim rodzajem są kadzidła palące się pośrednio, czyli potrzebują dodatkowego źródła ciepła np. węgielka trybularzowego lub kominka.

Przepis na kadzidła stożkowe węglowe

Chciałam się z wami podzielić recepturą na wersję podstawową, którą sama wykorzystuję do wykonania kadzidła:

  • łyżka gumy arabskiej
  • dwie łyżki sproszkowanych ziół
  • łyżka węgla aktywnego
  • dwie łyżki wody

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki suche w miseczce. Powoli dolewaj wody do uzyskania tzw. mokrego piasku. W dłoniach uformuj małe stożki. Pozostaw kadzidełka do wyschnięcia na tydzień.

Skąd wziąć sproszkowane zioła? Użyj ziół z kuchni np. cynamonu lub zmiel w młynku do kawy swoją ulubioną mieszankę ziół. Osobiście polecam szałwię lekarską.

Masz węgiel tylko w tabletkach? Rozbij go najpierw w moździerzu. Uzyskany proszek możesz użyć do kadzideł.

Jeżeli nie macie gumy arabskiej, możecie użyć innej substancji, która po dodaniu wody charakteryzuje się duża lepkością.

Możesz także dodać do kadzidła sproszkowanych żywic. Nie wiem jak wpłynie to jego spalanie, ale podejrzewam, że będzie szybciej gasło. Inną opcją jest dodanie kilka kropli olejków eterycznych, albo suszonych, zmielonych skórek owoców.

Alternatywa dla dymu


Miejcie na uwadze, że dym zawiera wiele związków LZO (lotne związki organiczne) oraz tlenki węgla i azotu. Dlatego pamiętajcie, aby nie palić kadzidła w ciasnych i słabo wentylowanych pomieszczeniach.

Jeśli jednak przeszkadza Wam zapach dymu, to mam dla was delikatniejszą alternatywę. Możecie wybrać kadziła w postaci żywic lub olejków eterycznych, a następnie podgrzać je w kominkach do wosków. Pamiętajcie jednak o 2 zasadach:
Olejki eteryczne podgrzewamy w wodzie, najlepiej demineralizowanej, aby nie tworzył się kamień.
Żywice podgrzewamy w oleju rafinowanym np. rzepakowym, kokosowym lub słonecznikowym (tak, może być taki do smażenia).

0 0 vote
Article Rating

About 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: