Składniki kosmetyków pochodzenia zwierzęcego

Te oczywiste i te o których nie miałeś pojęcia.

Rynek UE zabrania testowania kosmetyków na zwierzętach, jest to uznane za niemoralne i raczej wszyscy chóralnie potwierdzą, że stanowi to narażenie zwierząt na niepotrzebną torturę. Jednak nadal w UE nie ma ograniczeń co do stosowania produktów pochodzenia zwierzęcego w kosmetykach. Można je znaleźć praktycznie w każdym kosmetyku. Takie surowce, to nie tylko miód, lanolina i wosk pszczeli, ale również tłuszcz oraz wydzieliny zwierząt. Poza tym część składników ciężko jest zidentyfikować, ponieważ mogą być wyodrębniane zarówno ze zwierząt jak i z roślin.

Najgorsze jest to, że część producentów nie zna dokładnego pochodzenia składników, które wykorzystują w produkcji. Tak, mówię to z własnego doświadczenia. Niektórzy nie wiedzą, że gliceryna może być pochodzenia zwierzęcego, bez potwierdzenia tej deklaracji oznaczają swoje produkty jako wegańskie. Bez względu na przekonania, zawsze warto wybierać świadomych producentów, wiedzących jakie produkty oferują klientom.

ŻELATYNA / ŁÓJ / SMALEC / ZMYDLONY TŁUSZCZ ZWIERZĘCY

Gelatin – żelatyna to kombinacja białek otrzymywana w wyniku hydrolizy kolagenu przez gotowanie skóry, ścięgien, więzadeł, kości zwierzęcych. Ma działanie zagęszczające i żelujące. Najczęściej spotkacie ten składnik w żelkach kąpielowych.

Adeps Suillus – Smalec. Oczyszczony tłuszcz wieprzowy. Zawiera głównie stearynę, palmitynę i oleinę. Adeps Bovius ; Tallow – Łój, tłuszcz zwierzęcy, głównie wołowy. Zawiera glicerydy kwasów tłuszczowych C16-18. Te dwa składniki spotkacie w mydłach, maściach, kremach. Sprawdźcie koniecznie składy mydła z małych manufaktur, łój i smalec nadaje twardości kostkom, więc jest chętnie używany.

Wszystko ze słowem Tallow np. Tallowate, Talloweth, Tallowamine i np. Sodium Tallowate to sól sodowa powstała w procesie zmydlania tłuszczów zwierzęcych. Do spotkania w emulsjach i produktach pianotwórczych. Dla przykładu mydło biały jeleń zawiera właśnie ten składnik.

GLICERYNA / KWASY TŁUSZCZOWE / EMULGATORY

Glycerin / Glycerol -Gliceryna może być syntetyczna, roślinna lub zwierzęca. Warto zwracać na to uwagę kupując produkty, ponieważ znajdziecie ją w praktycznie każdym kosmetyku. To samo dotyczy surowców syntezowanych z gliceryny zawierających słowa np. Glyceryl…, Polyglyceryl… Glycereth…

Oleic Acid, Palmitic Acid, Stearic Acid – Kwasy tłuszczowe, które mogą być pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Dla pewności można zapytać producentów jaki surowiec zastosowali.

LANOLINA / MIÓD / WOSK PSZCZELI

To składniki, które wyjątkowo akceptuję, przy ich pozyskiwaniu nie zabija się zwierząt i mają niezastąpione działanie.

Lanolin -lanolina to tłuszczopot owczy pozyskiwany z wełny, zwierzęta nie cierpią podczas strzyżenia. Odpowiednio oczyszczony może stanowić surowiec kosmetyczny. Ma właściwości emulgujące, ale również pielęgnacyjne. Niestety może wywoływać alergie skórne. O ile nie lubię składów kosmetyków Ziaji, to produkt mamma mia lano-maść składa się w 100% z lanoliny.

Cera Alba, Besswax– Wosk pszczeli, jeden z lepszych wosków, mające również działanie emulgujące. Jedyny produkt pochodzący od pszczół, który stosuje.

Mel, Honey Extract -miód jest rzadko używany, ponieważ łatwo krystalizuje w produktach. Royal Jelly, Propolis – Mleczko pszczeli i propolis, mają działanie przeciwbakteryjne, ale też silnie uczulające. Nie potwierdzono działania przeciwstarzeniowego tych surowców.

miód kwiat paproci kwpaproci

MLEKO / JAJKA

Na szczęście kwas mlekowy uzyskiwany jest głównie jako produkt z wykorzystaniem bakterii mlekowych.

Produkty mleczne wykorzystywane w kosmetykach: Milk – mleko krowie, kozie(Goat Milk) owcze (Sheep Milk) oraz mniej spotykane np. wielbłąda (Camel Milk), konia (Mare Milk). Inne przykładowe składniki mleczne jakie mogą się znaleźć: Butter– masło od krów, Quark Cheese – ser, Yogurt – jogurt, Buttermilk– maślanka.

Składniki jajeczne: Egg Oil, Ovum Oil, to oleje otrzymywane z żółtek jaj. Zawieraja cholesterol, lecytyne i kwasy tłuszczowe. Pod nazwą Yolk znajdziecie żółtka jaj.

CZERWONY BARWNIK

W spożywce kryje się pod nazwami: kwas karminowy, koszenila, karmina (E120), w kosmetykach też można go spotkać, jego nazwa to wg. INCI: Carmines ; CI 75470.

Koszenila to barwnik pozyskiwany z wysuszonych i zmielonych owadów
(Dactylopius coccus). Cechuje się wyjątkową trwałością, jednak z pewnością nie jest wegański. W kosmetykach kolorowych łatwo go spotkać pod numerem CI.

KWAS HIALURONOWY / WITAMINA A

Kwas hialuronowy (Hyaluronic Acid) występuje zazwyczaj w postaci soli sodowej (Sodium Hyaluronate). To super nawilżacz, jedna cząsteczka kwasu hialuronowego jest w stanie związać ok. 250 cząsteczek wody. Wielkocząsteczkowy tworzy sztywne żele, a małocząsteczkowy wchłania się do głębszych warstw skóry. Kwas hialuronowy wykorzystywany w kosmetyce może być pochodzenia zwierzęcego (grzebienie koguta, gałki oczne zwierząt), jednak coraz częściej do jego wytworzenia wykorzystuje się hodowle bakteryjne.

Witamina A w kosmetykach występuje zazwyczaj pod nazwami: Retinol, Retinyl Acetate, Retinyl Palmitate, są to składniki pożądane w produktach przeciwzmarszczkowych. Niestety w większości wyodrębniono je ze zwierząt, głównie wątroby czy ryb. Istnieją również źródła roślinne witaminy A i jest ona zwykle wymieniana jako ekstrakt z marchwi lub Bakuchiol. Swoją drogą jest to świetny zastępca, bezpieczny dla kobiet w ciąży oraz dla skóry wystawionej na ekspozycję promieni słonecznych.

ELASTYNA / KOLAGEN / KERATYNA / JEDWAB

Białka wykorzystywane w kosmetykach w większości pochodzą z tkanek zwierzęcych. Elastynie (Elastin)  przypisywane są właściwości wyglądzające zmarszczki i poprawiające elastyczność skóry.

Kolejnym składnikiem pochodzącym z tkanek zwierzęcych jest keratyna (Keratin), może być pozyskiwana z wełny owczej. Łatwo ją znajdziecie w produktach do pielęgnacji włosów.

Kolagen – Collagen to składnik głównie otrzymywany z ryb, ma dość dużą cząsteczkę i nie wnika w głębsze warstwy skóry. Pełni rolę substancji nawilżającej, nie ma udowodnionego wpływu na reprodukcję kolagenu.

Pod słowem Silk znajdziecie wszystkie surowce, które pochodzą od jedwabiu, a jak wiadomo jedwab pochodzi z kokonów jedwabników, więc nie jest to wegański składnik.

INNE SKŁADNIKI

Colostrum – kolostrum, inaczej siara bydlęca to wydzielina gruczołów mlekowych, którym karmione są nowo narodzone cielęta.

krowa kwpaproci

Jakiś czas temu modne były kremy ze śluzem ślimaka. Pod nazwą INCI Snail Secrection Filtrate znajdziecie taki składnik. Natomiast można natknąć się na ekstrakty ze ślimaków, np. Abalone Extract to ekstrakt ze ślimaków morskich Haliotus, Snail Extract stanowi ekstrakt ze ślimaków Pomacea canaliculata.

Inne morskie organizmy wykorzystywane przy produkcji kosmetyków to kawior (Caviar Extract), ostrygi (Oyester Powder) perły (Pearl Powder), krewetki(Artemia Extract i Shrimp Extract).

Na koniec zostawiłam jady zwierzęce, również coraz bardziej popularne w produktach kosmetycznych. Znajdziecie je pod nazwą Venom np. Bee Venom, Viper Venom. Zazwyczaj firmy szczycą się tego typu składnikami przypisując im niesamowite właściwości.

Nie udało mi się wymienić wszystkich składników, ponieważ ich ilość jest przeogromna. Opisałam te, które da się łatwo zidentyfikować i są dość popularne. Mam nadzieję, że ułatwi Wam to świadomy wybór kosmetyków zgodnych z Waszymi przekonaniami.

Przychodzi Ci do głowy jakaś substancja, której nie wymieniłam, a warto o niej napisać? Koniecznie daj mi znać. 😉

0 0 vote
Article Rating

About 

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja
1 miesiąc temu

Gliceryna odzwierzęca – jak? Ze zmydlania tłuszczy zwierzęcych? To mnie bardzo zaciekawiło? Jak to z nią jest?
Pamiętam, że kiedy próbowałam wyciągnąć od dostawcy surowca szczegółowe informacje nt. gliceryny, dotyczące pochodzenia, to dostawcy milczeli jak zaklęci. Prawdopodobnie sami mają problem z identyfikacją takiej informacji.
Mam jeszcze takie pytanie, czy gliceryna czystości farmaceutycznej jest zwierzęca, syntetyczna, roślinna?

Agnes
Agnes
1 miesiąc temu
Reply to  kwpaproci

Gliceryna farmaceutyczna może mieć pochodzenie odzwierzęce, syntetyczne jak i roślinne 🙂 w zasadzie różni się tylko tym, że posiada więcej dokumentacji (która jest niezbędna firmom farmaceutycznym). Taka ciekawostka 😀

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: